Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

3 Akry staré továrny. Jděte se vycpat.

Nejen Čechy jsou místem, kde se s plochou zachází, řekněme nehospodárně. Necháváme si zastavovat další a další zelená pole, louky a úrodnou zem továrnami, sklady a ty staré, již opuštěné necháváme desítky let ležet ladem

Často v centru měst, která je postupně obklopila, v lokacích, za která by člověk řekl, musí všichni utrhnout majiteli (kterým je často místní samospráva, či stát), ruce. Ovšem to by onen majitel nesměl být tisícihlavou saní s miliony razítkem a žádným mozkem. Takový totiž raději nechá pozemky v centrech, aby se i nadále staly ČERNÝMI SKVRNAMI NA TVÁŘI MĚST, aby nakonec tu černou nemoc ukončil slavným odprodejem do soukromých rukou.

Jeden takový začátkem ledna proběhl i v Centru Prahy, kde České Dráhy odprodali novému majiteli, společnosti PENTA, ca 10.000 m2 vedle Masarykova nádraží za částku 235.000.000,-Kč. Oslavné zprávy v tisku, gratulace i potřásání rukou do okamžiku, než si vezmete do ruky kalkulačku. To pak zjistíte, že jeden metr centra Prahy byl prodán za 23.500,-Kč. To je skutečně vítězství, jenže Pyrhovo.

Stačí se totiž podívat na některý z četných realitních serverů, abyste zjistili, že m2 kanceláře se v centru prodává jen za šestinásobek i osminásobek této ceny. Na druhou stranu je pravda, že například hrobová místa se v centru prodávají i za polovinu. Z toho jasně vyplývá, kde si odpovědní pracovníci ČD nechali inspirovat.

Opuštěné prostory, k nimž prázdné továrny v centru měst však nemusí být mrtvé - není-li to cílený záměr a mohou dokonce přinést více, než v dobách svého rozkvětu. Krásným příkladem je reálné využití Tří akrů průmyslového objektu v Milwaukee, ve státě Wisconsin.

Tam totiž dokázali na 12.000 m2 během jediného roku vypěstovat

500.000 kg zemědělských plodin určených pro přímou lidskou spotřebu

 10.000 ryb

 500 kubíků hnojiva

Takto vypadá smysluplné nakládání s objekty, půdou i dary, které je z nich možné díky důmyslné a tvrdé práci získat

Rád bych upozornil, že plochu 12.000 m2 zabírá menší továrna, a takových i mnohem větších prostor je v Čechách na tisíce.

Na rozdíl od našich politiků řídících zemědělství a radících nyní místo řepky, sázet stromy, aby je nejlépe za pár let vystřídala jiná plodina, se v USA tato skupina nespokojí pouze s přednesy, publikacemi a prezentacemi, ale pracují aktivně a to již od roku 1993!

Z původní 3 akrů jednoho pozemku dnes již obhospodařují 300 a to ve třech Amerických velkoměstech a k tomu ještě nejsou započítány vertikální farmy, s jejichž aplikacemi také začali.

Budete-li stejně jako já mít oči otevřené, zjistíte pravděpodobně, že i Ve Vašem městě, či jeho okolí, jsou prázdné a nevyužívané prostory, továrny, budovy, zemědělské usedlosti, prázdná nádraží a opuštěné vojenské prostory, garáže a byty. 

Tyto prostory města a obce nechávají prázdná a nejenom je, jak ukazuje i video níže.

Záměr? Žádný, nebo nechat spadnout. Nebo strhnout, jako bývalý plzeňský Dům Hrůzy u Radbůzy i s divadlem pana Horníčka a pak NIC. Staré městské Lázně - NIC a tak dále. Zajímavě se vyvíjel například jeden z nosných projektů, který ve své plánovací fázi napomohl městem stát se na rok Evropským městem kultury. Když byl městu tento titul přiklepnut, zjistilo se najednou že SVĚTOVAR ono kulturní centrum, je plné jedu a veškeré práce byly zastaveny.

Sotva však titul odezněl, objevila se najednou inzerce, že stejná oblast bude upravena na soukromé bydlení. Jedy se najednou odpařili a stejně tak s nimi i sliby o kultuře pro všechny.

A nyní si představte, že by se podobné prostory dali využít a například po vzoru ze zahraničí tam začít pěstovat zeleninu a ryby pro obyvatele města. Samozřejmě ne tam, kde je skutečně zamořeno, ale třeba tam, kde se o tom jen mluví, když se to hodí, aby se nakonec ukázalo, že díky pohádkám je možné pořídit dříve stomilionové pozemky za statisíce. Přeci jen každá nula se hodí.

Už samotný návrh svou absencí konceptu zelených střech říká, co si ti, kdo schvalují o nepříteli, kterým je zeleň, myslí,

Slavný Světovar v lednu 2016

Vydávané letáky, by pak nemuseli sloužit jenom na ozdobu, ale mohli by být dobrým návodem pro ostatní následovníky.

Je až pradoxní, že právě Plzeň je domovem společnosti, která se industriální zahrady buduje. Její zahrady začínají být vidět u klientů po celé republice a nevynechali ani své vlastní prostory, kde industriální zahrady využívají k předpěstování rostlin pro klienty. Spojení života a světla je dobrým podnikatelským záměrem.

Interiérové zahrady jsou harmonií světa venku v teple domova

P.S. na úplný závěr si dovolím jednu lahůdku a tou je interiárová zahrada vyrobena z 99% z upcyclovaného materiálu, což znamená že druhý život, bude základem těch dalších, kteří přichází.

Interiérová zahrada z použitých výrobků je světovým prvenstvím

 

Autor: Michael Rada | úterý 26.1.2016 7:00 | karma článku: 11,57 | přečteno: 303x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik