Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elektrošrot neděláte dobře. A víme proč!

Spojené národy a INTERPOL se shodují na tom, že státy Evropské unie ani zdaleka nepracují dobře s vybraným elektrošrotem. Při svém divení by se měli sami sebe ptát, Proč by si měl někdo vážit pokladu, který dostává zadarmo?

Je to tak a říkám to již po X-té nejenom v tomto blogu, ale i při konferencích, workshopech, vládních akcích oslavujících, jak jsou odpadáři dobří a kvalitně vykonávají svou práci. 

Čím více oslavných zpěvů, čím více reklamy v podobě zelených článků o překonání ekologických cílů, tím hlouběji se efektivita procesů propadá. Čím hlouběji se propadá, tím více do tohoto segmentu přesouvají jak Evropská Unie, tak i jednotlivé státy a místní samosprávy, peněz.

Ty jsou využívány skutečně efektivně, třeba na přebarvení.

Cože?

Stačí přeci změnit LOGO a z katastrofické firmy spravující odpadové hospodářství města, je nejednou ekologický mistr světa. A nejenom to, nazvete-li společnost názvem ČISTÉ MĚSTO, pak si můžete být jisti, že obyvatelé budou Vám líbat nohy a radostně přelepovat nálepky na kontejnerech černých a špinavých jako svědomí uplacených, kteří hájí se čistým štítem (pardon městem).

Dočíst se o nízké efektivitě můžeme například u REUTERS nebo v The ECONOMIC TIMES

Postup, který se opakuje, je vždy stejný.

  • motivační kampaň o tom, jak roste objem elektrošrotu
  • nápad neziskové společnosti, že ona se o to postará a výpočet kolik by potřebovala peněz
  • dotace na postarání se, neboli na nákup desetitisíců kontejnerů
  • motivační kampaň, dali jsme Vám ze svého udělat tolik kontejnerů na odpad, tak tam elektroodpad házejte, pomůžete přírodě
  • více, či méně pravidelné svozy
  • pravidelné oslavné zprávy jak hodně se sbírá a nabádání, aby se lidé nestyděli a pokračovali
  • kampaň na nakup a přines starý přístroj, dostaneš slevu na nový

To vše k elektrošrotu patří.

Co je zajímavé je, že kontejnery na elektrošrot jsou vlastně černými dírami, protože co do nich hodíte, zmizí.

Zmizí ze světa, z evidence, z dohledu, je to pryč a my si můžeme oddychnout, jak dobře se o nás někdo jiný stará "A ZADARMO" ....

Než náhodou přijdeme na to, že se fotografie z našeho starého mobilu objeví na internetu, nebo data z hard disku 100% zničeného počítače, včetně hesel a bankovních údajů, v rukou reportérů britské televize, kteří si dali tu práci a několik těchto černých děr na vlastní nebezpečí prozkoumali.

A víte co. Ony přístroje nemizí. Elektrošrot nemizí, on se jen mění, prožívá transformaci prvků, tak jak o ní snil již císař Rudolf II a mnoho dalších panovníků, ale i alchymistů. Z elektrošrotu vzniká zlato a jeho hodnota stoupá i mnoho tisíc násobně.

Důvod, je poměrně jednoduchý. Věc, kterou "nutí" ostatní dávat zadarmo, buďto přímo zpeněží, nebo ji rozeberu a zpeněží komponenty, nebo si jen dopočtu, co obsahuje a zpeněží ji s tím, že ji rozebere někdo jiný.

První a poslední zmiňované stojí za zprávou, kterou vydaly zahraniční agentury uváděné výše. Důvodem, proč toto vzniká, je i absence zájmu ze strany "donátorů" sledovat, co se s darovanou věcí děje a to jak na osobní, tak i politické úrovni.

Na závěr si dovolím se vrátit k projektu Čisté Město, resp. abych byl konkrétnější Čistá Plzeň. To jak začal a pokračuje na místě, kde bydlím, se můžete podívat den za dnem na fotografiích níže.

Čistá Plzeň - krásy vnitrobloku

Jak je to obvyklé, pod stejným názvem si každý představujeme něco jiného. 

P.S. poté co celý týden nebyly přetékající kontejnery vyvezeny jsem se v pátek dopoledne  spojil s telefonickou linkou Čistá Plzeň. Bylo mi řečeno, že zrovna v pátek dojde k odvozu, spolu s dalšími resty. Tento dovětek píši v 21:00 večer a světe div se, kontejnery přetékají ještě více, což jen potvrzuje, že poslední věta článku nad tímto dovětkem je skutečností.

P.P.S. To že by se mohli vyvážet kontejnery v době, kdy jsou naplněny a sledovat jejich naplněnost prostřednictvím prostorových chipů, pomoc na telefonu okamžitě vyvrátila.

P.P.P.S. Dne 8.9.2015 v 8:00 jsem zaregistroval změnu. Tou bylo zapojení robotické hlášky a dalších unavených lidí na telefonický kontakt společnosti Čistá Plzeň. Samozřejmě nechyběla hláška, že hovory mohou být monitorovány z důvodů zlepšení služeb. Kontejnery však stále nejsou vyvezeny a dostávám informaci, že byla dána (kým?) 3 auta, která by měla nerealizované svozy realizovat. DNES. Z hlasu na druhé straně a informací jsem pochopil, že problémy nejsou jen v našem vnitrobloku.

P.P.P.P.S.  Dne 8.9.2015 v 10:30 po několika telefonických urgencích, byly oadpadky z přetékajících kontejnerů odvezeny. Obrázek níže jen potvrzuje, že o čistotě, má společnost skutečně jiné představy, než její obyvatel. Foto bylo pořízeno bezprostředně po odvozu kontejnerů.

 

Autor: Michael Rada | čtvrtek 17.9.2015 7:00 | karma článku: 12,58 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik