Kvóty pro uprchlíky a fronta na rohlíky zadarmo

4. 06. 2015 7:00:07
Je to tu zase a tentokrát v mnohem větší síle a objemu. Uprchlíci. Tentokrát však ne již v předvoji skutečně politických utečenců, ale ekonomických běžců za lepší a lehčí budoucností, protože v Evropě dávají vše zadarmo.

Je to tak. Situace se skutečně opakuje a díky internetu není pro nikoho těžké se podívat, jak se vlny do Evropy směrem z Afriky valily a valí. Kromě jiného se dá již dnes odhadovat, že z těchto vln, bude bez změny politiky brzy velké tsunami, které může nasměrovat stávající ekonomiky směrem k těm africkým, ne však naopak.

Než však začneme nadávat na EU a její kvóty týkající se Afriky, co se podívat na vlastní dvoreček. Pro některé dávno, pro jiné relativně nedávno, vstupovali země bývalého skupenství RVHP a dalších spolků do Svobodné, míněno Západní Evropy. Bylo to poté, co se tyto země, resp. jejich obyvatelé „zbavili“ vlády jedné strany (k níž nyní zase míří).

Obavy Západních států o ochranu pracovních trhů byly značné a vlastně se nikdy zcela nevyplnily.

A co takhle "úprk" českých Romů do Kanady (následné zavedení vízové povinnosti pro všechny občany ČR), či do Velké Británie. Zde nastala situace velmi podobná té Africké. Ono se totiž neodcházelo z důvodu rasové diskriminace (ač se to houfně prohlašovalo), ale z důvodů ekonomických, protože výše uvedené země svou přistěhovaleckou politikou a "dary" ve formě dávek v nezaměstnanosti byly podstatně štědřejší než mateřská destinace ve stejném typu dávek.

Přesně takto totiž dnes uvažuje většina z těch, kteří čekají, do kterého státu je EU přidělí. Je jim to vskutku jedno, očekávají totiž totéž. Bydlení zdarma, Peněžní dávky a možnost co nejdříve přivést další členy svých rodů, rodin a společností.

Předpokládám, že však neočekávají, že by měli za výše uvedené benefity nabídnout to co mají, tedy pracovní sílu.

Je to divné, protože podáte-li se na věkové a genderové analýzy jednotlivých nájezdů, jedná se ve většině o silné a mladé muže. Tedy osoby, které bychom dle našich rozdělovníků zařadili, mezi lidi v produktivním věku. V celém množství je vždy dobře namícháno jen několik žen a dětí, jako pojistky, že se někdo vydá na záchranu, protože přeci by nenechali děti a ženy utopit.

Je nasnadě se zeptat těch mladých mužů, jak mohli v nejlepším věku odejít od rodin?

Snadno. Jdou totiž "za lepším".

Problém je v tom, že o to lepší, je potřeba se zasloužit, nejlépe vlastní prací.

Je zajímavé, že EU řeší kolik emigrantů si má která země vzít, neřeší však kolik z nich musí do určité doby začít v dané zemi začít regulérně pracovat, nebo budou muset odejít zpět.

Neřeší ani to, že za každým pracovníkem je řádově desítka až stovka lidí, kteří čekají na první příležitost, aby mohli přijet na návštěvu, často s trvalou. Ono totiž s vyhošťováním, bude EU ještě bezzubější.

Připomíná mi to jednu Bulharskou rodinu, které pronajali vlastníci bytu v našem domě, svůj byt. Z původně 3 osob, v něm dnes bydlí střídavě 6 - 15, záleží jen na sezóně a velikosti návštěvy. Ač bydlí v bytě již téměř rok, ještě ani jeden ze členů, nemá trvalou práci a je tedy otázkou, kde berou prostředky na platbu bytu, auto a motorku, které se postupně objevují na parkovacích místech, která patří jiným nájemníkům.

Vrátím-li se k přirovnání k vlnám, je třeba si uvědomit, že Evropská Unie ve vztahu k České republice, dokázala v průběhu pouhých 2 měsíců, zvýšit objem kvóty trojnásobně, z původních 600 na současných 2.000 běženců. Je až dojemné, že se tomuto procesu neříká chyba, ale zpřesňování.

Je to sice výjimečné, ale souhlasím s českými politiky, kteří jsou pro odmítnutí akceptace automatického umisťování uprchlíků v ČR. Není to však z důvodů, že bych odmítal poskytnout pomoc. Jen se neshoduji s formou, jakou by tato "pomoc" měla být realizována a to proto, že se jedná o cestu "neudržitelného rozvoje", který sice krátkodobě pomůže jedné ze stran (lidem utíkajícím pro peníze), ale z dlouhodobého hlediska obě strany trvale poškodí.

V případě, že EU chce skutečně dojít k reálné možnosti pomoci, měla by pomáhat (ne však pouhými převody peněz) přímo v místech, odkud lidé přicházejí. Budování pracovních trhů a příležitostí lze totiž realizovat i tam.

Na závěr si dovolím připojit odkaz na ještě jednu zprávu. Tato nese titulek Česká republika dohání Japonsko. Na žebříčku konkurenceschopnosti jsme na 29 místě. Ač titulek vypadá bombasticky, je třeba si uvědomit, že se jedná o žebříček jen 61 vybraných zemí, to za prvé a za druhé nesmíme zapomínat na fakt, že radovat se přibližování k zemi s dlouhotrvající recesí a absencí schopnosti změny přístupu, je jako radovat se na pískovišti plném psích exkrementů, když najdeme čistý písek. Zda-li si na takovém místě necháme hrát naše dítě, se však musíme rozhodnout sami.

Autor: Michael Rada | čtvrtek 4.6.2015 7:00 | karma článku: 40.44 | přečteno: 3215x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.82 | Přečteno: 398 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.13 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 433 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 257 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...