Michael Rada

Zabili nám Krtečka, paní Milerová

15. 11. 2014 7:00:07
Dovoluji se vrátit k pobytu prezidenta v Číně a úspěšné prezentaci oblíbené pohádkové postavičky Krtečka, naším prezidentem. Když se nyní dívám na rozhovor paní Karolíny Milerové, vnučky autora, pana Zdeňka Milera, připadám si jako bych se vrátil do doby Babičky Boženy Němcové, v naivitě přístupu paní Milerové.

Celý rozvovor je ke shlédnutí zde.

Tento článek píši ještě v době poslechu tohoto rozhovoru a jsem stejně překvapen, jako redaktor, který rozhovor vedl.

Argumenty paní Milerové jsou fascinující. Pro lidi, kteří se pohybují v mezinárovním obchodě, a měli možnost být v Číně a realizovat tam obchody s tamními partnery, budou odpovědi paní Milerové pravděpodobně stejně neuvěřitelné, jako jsou v tuto chvíli por mne.

Paní Milerová jako jeden z důvodů, proč si vybrala jako obchodního partnera Čínu uvádí, že tam se nedělá business pro zisk, ale pro radost z práce. Bere účast českého a čínského prezidenta při podpisu smlouvy jako garanci realizace a dokonce věří v to, že čínská státní televize ochrání marchendise a výrobky s krtečkem se nebudou ilegálně kopírovat.

A to vše říká, dle vlastních slov, po tříletém úsilí, které věnovala tomu, aby se jí podařilo najít najít produkční společnost, která by převedla krtka do 3D, bez toho aby z něj udělala komerční trhák, jak jsou zvyklá například studia v Hollywoodu apod.

Milá paní Milerová, vážím si velice Vašeho zájmu o odkaz Vašeho dědečka, ale kroky které činíte nevedou primárně k vytvoření dalších úžasných příběhů oblíbené pohádkové postavičky, kterou Váš dědeček vymyslel a uvedl ji svou prací na trh a do světa dětské fantazie, ale ke komercializaci celého konceptu a naprostému vytržení se světu dětí.

Nejsem si ani jist, zda-li Vám podpis smlouvy vůbec přinese očekávané vrácení neurčítého objemu prostředků, které jste do projektu vložila (spolu s tak krásně zamluvenými investory). Vaše pohledy mimo kameru naznačují, že sama svým slovům tak úplně něvěříte a vidina zisku, o které hovoříte jako nedůležité položce v objemu desítek a stovek milionů korun, Vám zas tak zcela ukradená nebude.

Zajímalo by mne proč nepřiznáte, že cílem Vašich aktivit je vydělat zisk. To je přeci cíl každého úspěšného podnikatele.

Po osobních zkušenostech s Čínskými partnery mám obavu, že jste možná, ruku v ruce s naším panem prezidentem udělali to, na co je česká politická scéna zvyklá, tedy věnovali majetek a bohatství třetí straně s očekáváním vlastního profitu a to bez ohledu na to, co se s tímto majetkem stane.

Pan prezident a jeho kolegové, vesele zvou další investory bez ohledu na původ jejich majetku či dodržování lidských a dalších práv a smluv. Ač pochopit skutečné zájmy podobných hostí není zas takový problém, tváříte se jako by se vše dělo pro dobro našeho lidu a občanů této země, ale věřte mi, není tomu tak. Mohlo by se totiž stát, že hosté pozvaní malou skupinou politiků, se v tuzemsku zabydlí na dobu 20ti let a delší, jak se již stalo.

Ani stovky a tisíce dětí, které se usmívají a mávají vlaječkami obou zemí a vesele před každou z návštěv předvdějí rituály štěstí a radosti, které do nich v tvrdém drilu vtloukají politrukové a političtí pracovníci, stejně jako do dělali u jejich rodičů, totiž neukazují skutečnou tvář této země.

A stačí tak málo. Odpojit se na chvíli z oficiálního průvodu, podívat se do některé z bočních uliček, či se jít při návštěvě továrny podívat na místo za továrnou, či do ubytovny, a nebo ještě lépe vysledovat celý dodavetelsko produkční řetězec, který za všemi těmi krásnými výrobky stojí. Tam totiž uvidíte skutečnou tvář této země a nejenom jí. V Rusku a dalších zemích uvidíte totiž podobné obrázky, jen to nechce před nimi zavírat oči, jak jste ve svém rozhovoru činila Vy sama. V tuzemských továrnách často uvidíte podobné obrázky, návštěvám se také neukazují.

Měla-li jste možnost procházet se po ulicích některého z čínských měst, jistě jste si všimla, že před každým značkovým obchodem, se na chodníku prodávají totožně vypadající výrobky, které změnili jen jméno, či přehodili písmeno v logu. Prozradím Vám, kde vznikají.

Ve stejných továrnách, na stejných výrobních linkách, za tichého přihlížení managementu vykoupeného v podobě desátek odváděných z mizivých platů dělníků, kteří na to, aby si vydělali na živobytí pro sebe a svou rodinu, pracují po své 12ti hodinové pracovní době na stejných strojích a ze zbytkového a "aušusového" materiálu vyrábějí kopie, které pak jejch příbuzní a překupníci prodávají právě na těch chodnících, které jsem zmiňoval. A ty miliony dětí, o kterých zde mluvíte, ty místo toho, aby doma koukali na krtečka, sedí do noci na bobku a nad kahanem oddělují plasty od kovů a kovy od kůže, a tak dále, aby jejich prarodiče, které už nikdo nezaměstná, mohli tyto suroviny prodat, aby měli co k jídlu a nezemřeli hlady

Vaše představa, že socialistická Čína, je jiná, než socialistické Československo, je skutečně tak naivní, až se mi tomu nechce v dnešní době věřit.

Paní Milerová narodila jste se 5 měsíců před Sametovou revolucí, a nevíte co život v socialismu znamenal. Nevěřím, že by Váš dědeček, babička, či rodiče nikdy o té době nevyprávěli. Jestli ano, pak se ptám, jak můžete situaci v Číně tak zlehčovat?

Rozhovor právě skončil a hledíce na konsternovanou tvář pana redaktora, nedivím se jeho vyčerpání. Jsem na tom shodně a rád bych Vás o něco požádal.

Chcete-li prodat dědictví po svém dědečkovi, udělejte to, na to máte největší právo. Ale prosím neohánějte se světem dětí, dobrem, státními zájmy a prezidentskými úsměvy, to totiž z Vaší práce činí frašku, které odkaz Vašeho dědečka, jehož práce si velmi vážím, není hoden.

Děkuji Vám

Autor: Michael Rada | karma: 22.33 | přečteno: 1156 ×
Poslední články autora