Bezdomovci - Odpad či Odraz společnosti?

12. 11. 2014 7:00:07
V posledních letech narůstá v České republice počet bezdomovců. Je to nejen ve větších městech, ale i menších obcích. Velká města však bezdomovce ve svém anonymním prostředí nedokáží skrýt a jejich přítomnost je cítit všude, včetně MHD.

Protože tento vjem a vývoj vnímám, zaujal mne článek s názvem "Jako v Amsterdamu či Glasgow. Praha chce bezdomovcům přidělovat byty".

Možná nechtěně totiž tento článek poukazuje na negativní vývoj ekonomiky a společnosti na obecné úrovni.

I na bytovém trhu totiž existuje "nadvýroba". Developeři se předhání v počtu vystavěných nových bytů a odměňují se za rostoucí čísla cenami pro toho "NEJLEPŠÍHO" ze svého středu. Skutečnost, že byt za pět milionů je vhodný jako startovní pro pouhé promile populace, není brán v potaz, vždyť pujičku si přeci může dnes vzít každý a jak nám ukazuje neregulovaná reklama, jde to tak snadno.

Vypadá to, že zadlužení se stává novým standardem a to jak na osobní, tak i firemní úrovni. Jedním z důvodů může pak být i skutečnost, že BANKROT, včetně toho OSOBNÍHO, je přeci "řešením všech vašich finančních problémů".

Důvodem proč jsem tolik prostoru v úvodu věnoval finanční "POMOCI" je skutečnost, že nejeden z lidí bez domova, přivedla na ulici právě taková pomoc a díky ní nemají nejen střechu nad hlavou, ale často ani prostředky na jídlo a svou životní situaci, do které se sice dostali vlastní vinou, ale za přitakávání a podpory státu tolerujícího podvod jako formu pomoci, musí řešit v pozici člověka bez domova, který je novodobým psancem.

Je jedno zda-li byty, brownfieldy a další prostory mají být určeny pro lidi bez domova, či pro mladé rodiny, které se za práci přestěhovali do jiné lokace, důležité je, aby se již pro ně konečně našlo smysluplné uplatnění a tyto prostory přestaly být černými skvrnami na tvářích měst, jak je nazval jeden ze zodpovědných úředníků.

Zároveň je třeba poznamenat, že každý člověk bez domova má svůj příběh.

Všechny mají společné dva rysy.

Tím prvním je, že jsou to příběhy smutné. Tím druhým pak skutečnost, že špatně skončí.

Nevím, jestli jste si někdy všimli, kolik lidí bez domova má zvíře, většinou psa. Ke svému zvířeti se chovají láskyplně a myslím, že důvodem je schopnost zvířat naslouchat a nestěžovat si na úděl svého života. Dnes jsem viděl muže bez domova, jak v náručí přes silnici přenáší svého psa, který byl bez pohybu. Muž se mezi auty pohyboval beze slova s jediným cílem, zachránit život zvířeti, s nímž žil na ulici. Když jsem ho míjel, téměř bych se vsadil, že po jeho tváři tekly slzy.

Pak zmizel, on i jeho pes, ale jejich obraz mi zůstal v paměti vryt tak hluboce, že jsem se rozhodl tento blog věnovat právě lidem bez domova.

Jsem toho názoru, že každý (a to bez výjimky) má nárok na domov. Mám jen obavu, že dobré zahraniční příklady zmiňované autorem článku, skončí ve víru českého politikaření nulovým výsledkem. Jedině co zůstane, budou nabubřelá prohlášení politiků, možná i nějaká fotografie před bytem, do kterého člověk bez domova nebude moci ani vstoupit, aby neušpinil panu domácímu podlahu.

Před samotným koncem pak doporučím, aby si čtenáři pustili video v článku, pak možná pochopí i mé pohnutky.

Na závěr si dovolím ještě tři odkazy.

Ten první odkazuje na skutečnost, že do odpadové politiky se věnuje mnohonásobně více času a prostředků než na řešení problematiky lidí bez domova - viz. článek Místo hnědých popelnic na bioodpad bude stačit obecní kompost.

Ten druhý pak na fakt, že politici, a to bez většího rozdílu, zachází s penězi státu získanými od jeho občanů, naprosto bez rozmyslu a plánu, kterým by mělo být zbavení se stále stoupajícího státního dluhu. Článek s názvem Prachař chce odpustit firmám penále za zpoždění modernizace D1 je jasným příkladem. Pan ministr nejen, že odmítá tímto přístupem výrazné částky na snížení státního dluhu, ale firmám ještě navíc dává další zakázky a zisky, takže nastává situace, kterou nazývám Logistickým Paradoxem, tedy to, že Trestem za špatnou práci je odměna. Předpokládám, že tato je dělitelná mezi ty, kteří špatně pracují i mezi ty kteří špatně rozhodují, aby to bylo spravedlivé.

Třetím a posledním je článek o zadluženosti Českých drah vyznívající jak „oslava“ jejich dobré ekonomiky ve smyslu navýšení svého dluhu na neuvěřitelných 34 miliard Kč.

Autor: Michael Rada | středa 12.11.2014 7:00 | karma článku: 14.83 | přečteno: 807x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...