Krabice v polích

8. 10. 2014 7:00:07
Před více než deseti lety jsem si uvědomil, že Plzeň je jedním z mála měst, kde se manažeři hrnou na pole. Ano práce na polích je v Plzni velice žádaná a s ohledem na průmyslovou minulost města se může zdát že jde o systémovou změnu, ovšem jen do okamžiku než doplníte že se jedná o Pole Borská.

Jedna z prvních a nejúspěšnějších průmyslových zón republiky, Borská Pole, se znovu a znovu dostávají na přední žebříčky zájmu o pracovní pozice. Některé budovy mění majitele, jiné rostou a další, pro další již není téměř místo a tak se developeři předhánění jaký další kus pole, louky, či lesa by zabrali.

Vždyť průmysl nás živí. Vždyť průmysl je nástěnka České republiky, naši inženýři a konstruktéři.....

Probuďme se, nejsou léta padesátá, ani šedesátá, ani doba socialismu, která i když nepravdivě informovala o naší technické a technologické vyspělosti. No a konečně není ani doba porevoluční, která generovala (sice jen krátkodobě) zájem, aby špičkové mozky dělaly v tuzemsku špičkové projekty.

To vše je pryč. Zůstala jen doba manuálních pracovníků, montoven a skladů, které přebírají zbytky a vrácené zboží ze zbytku Evropy (a často i světa), aby je (po jejich přebalení) umístily dál, nejlépe na tuzemský trh. K tomu, aby se tak mohlo dít, napomáhají právě krabice v polích.

Krabice-v-polich-1_res.jpg

Měl jsem možnost, stejně jako mnoho let předtím, se zúčastnit významné logistické konference konané na území ČR. Stejně jako každý rok dostali své místo i developeři průmyslových nemovitostí a lidé, jejichž zaměstnavatelé stojí za všemi těmi halami a výrobními závody umísťovanými na hranicích měst a rozrůstajícími se dále do vnitrozemí jako letokruhy, či spíše parazitické houby.

U stolu seděli zástupci senior managementu tří z pěti největších hráčů a diskuze se vedla v pozitivním tónu růstu, investic, změn (překupů) na tuzemském realitním trhu. Opomenut nezůstal ani největší letošní úlovek v podobě internetového prodejce, kterému sice nevyšel obchod u Brna, ale u Pražského letiště již krásně pučí.

20130901_101548_res.jpg

Po minutách chvály růstu mi to nedalo a jako každý rok jsem se i letos zeptal na důvod proč se namísto Greenfields nevyužívají Brownfields. Kromě obligatorních odpovědí typu - náklady, čištění, vhodnost, infrastruktura a databáze Czechinvest, však padla ze strany jednoho z komentujících na doplňující otázku: „Jak bude naloženo s jimi budovanými greenfields po skončení jejich životnosti odpověď?“, která jasně deklaruje důvod současného stavu.

Jeden ze tří manažerů u stolu, zástupce největšího tuzemského hráče, jasně odpověděl slovy

"Co bude potom, mně nezajímá"

A tím mi jasně shrnul i celou diskuzi a to i přesto, že zbývající dva se nejen k otázce brownfields vyjádřili, ale jejich společnosti, již mají za sebou i první výsledky, které ač „neočekávaně“, mají velmi dobrá čísla.

Přístup "Po mně potopa" je totiž důvodem směřování naší republiky a v globálním hledisku i celého světa. Mnoho těch, kteří svému zisku vděčí za největší znečištění, totiž přistupují k věcem stejně. Udržitelnost (Sustainability) totiž zůstává jen krásným a povinným heslem na marketingových materiálech ale ve skutečnosti, je to aspekt, k jehož uplatňování schází jakákoli vůle.

20131003_101552_res.jpg

Politici a státní úředníci vesele tleskají každé nové továrně postavené na zelené louce i nesmyslům deklarovaným investorem o počtu zaměstnaných občanů dané obce či města. Důležitý je krátkodobý zisk těch co rozhodují a dlouhodobý zisk těch co staví, to že se naše republika stala montovnou je známo, že se však stává jednou velkou výrobní halou, kde zelené budou jen nápisy na zdech a hesla typu Mladí mají zelenou, je bezpředmětné, protože heslo Co je doma to se počítá lze uplatnit jen v krátkém období pobytu u moci.

Po absolvování plzeňského maratonu celu situaci dobře popsal jeden z běžců. Start na univerzitě byl dobrý. Běh mezi plechovými kostkami v průmyslové zoně, byl už jen deprimujícím zážitkem.

Na závěr ještě jedna myšlenka z diskuze. Všichni tři účastníci se shodli, že po nečekaném boomu výstavby je nyní čas na úklid.

Jen pro zamyšlení, kdo z Vás uklízí jen jednou za 20 let?

Autor: Michael Rada | středa 8.10.2014 7:00 | karma článku: 10.73 | přečteno: 342x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 908 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1580 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...