Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Betonová džungle

Při pohledu z okna mají mnozí z nás stále ještě možnost zahlédnout nějakou zeleň, ne vždy je sice zelení přírodní, ale když ano, jedná se o strom, trávník, či dokonce les. Na rozdíl od míst s vysokou hustotou obyvatel, jakými jsou  například Hong Kong, či Tokyo je snaha o zachování tohoto privilegia v Čechách, silně potlačována snahou o zvýšení vlastního profitu těch, kdo z likvidace tohoto privilegia těží.

V sobotu vyšel na serveru novinky článek s názvem "Z Česka se stává betonová placka". Tento článek je potvrzením skutečnosti, že fakta, která zjišťuji při své vlastní práci a před kterými varuji, když dostanu možnost hovořit, jsou skutečností.

Vezměme si například výše zmíněný Hong Kong ( a to bez ohledu na to k jaké zemi nyní náleží), a srovnejme ho s naší republikou. Ten kdo mohl Hong Kong navštívit, sám zjistil, že ani netušil, kde všude je možné najít zeleň.

Zde základní data o obou destinacích

PoložkaČR
Rozloha
6.987.00010.521.646

Hong Kong žije ve 3 dimenzích a osa "Z" je osou nejobsazenější. Vidět v Hong Kongu nízkou budovu, je obrovská výjimka a většinou se jedná spíše o budovu s historickou hodnotou, než o skutečný prostor k práci, či bydlení. Ve výškových domech se žije, pracuje, odpočívá, stoná, nakupuje, prostě se v nich dělá vše a to i přesto, že se město nachází v tektonicky neklidné oblasti a monzunové a tropické bouře nejsou žádnou výjimkou.

Chcete-li si v HONG KONGu  zajít například do obchodního domu IKEA, nezamíříte na nejbližší pole, zabrané plechovými budovami značných rozměrů, ale půjdete do sklepa výškové budovy.

Česká politika, resp. čeští politici se stejně jako národního know-how, chytrých mozků a šikovných rukou, zbavují i svého dalšího bohatství a tím je bohatství přírodní. 

Zatímco v dobách socialismu se drásal povrch naší země doly a horami vytěženého, nepotřebného materiálu, začali po revoluci developeři a investoři cítit profit v zabírání půdy, která (i přes "oficiální" definice) je pro velké hráče v tuzemsku za pakatel. 

Bez většího rozmyslu a hlavně bez téměř jakékoli skutečné regulace začala mizet půda pod obrovskými budovami sloužícímu často jednomu jedinému účelu, profitu. Byly a stále jsou podporovány soutěže, kde se jednotlivé hráčí předhánějí v tom, kdo zabral největší kus půdy a největší pozemek. 

Důležité je to jen správně nazvat a bloudům, kteří v zemi žijí, předložit ten správný argument, na který budou slyšet. Politický marketing je dnes největším businessem, a to i přesto, že se již porcování státu dávno neděje za zavřenými dveřmi zvukotěsných a zajisté neodposlouchovávatelných prostor, ale před očima všech občanů.

Z developerského boomu se udělal národní sport a těch, kteří přijdou zatleskat je stále dost. Stačí jen nadhodit tu správnou návnadu a nachystat udičku. Jak ukázala Dobrovíz, je její nalezení jen otázkou času.

V moderním slovníku se relativně nadávno začal objevovat výraz Udržitelnost (Sustainability) a z tohoto výrazu se stala mantra uváděná v každém firemním letáku a na každé druhé nástěnce. Problémem je skutečnost, že tam z těchto míst téměř nikdy nepronikne do reality.

Když se mne poprvé zeptal na přednášce posluchač, co to je udržitelnost, musel jsem sám dlouho přemýšlet. Nakonec jsem ho požádal před přestávkou o obrázek toho, co má nejraději. Muž mi podal fotografii své rodiny, kde je se svou dcerou a manželkou na procházce v lese.

Po přestávce jsem navázal ta toto téma  a na danou otázku a ukázal jsem publiku obrázek, který mi byl zapůjčen.

Pak jsem ho roztrhal*.

"Udržitelnost, je budoucnost! Její ignorancí se připravíte nejen o vše co máte rádi, ale i o to, co by jste ještě rádi mít mohli."

Taková je pro mne skutečnost.

Přesně shodným způsobem postupují politici na všech úrovních. Roztrhávají, co máte rádi a navíc své činy balí do "marketingového kabátu" ve kterým říkají, že vše činí pro Vás, je však důležité číst jejich hesla správně.

Všimli jste si například, jak při posledních volbách oslovují voliče bilboardy některých stran, včetně té nejúspěšnější? Jeden ze sloganů zněl takto

ABY I NAŠE DĚTI MĚLY V EVROPĚ ŠANCI.

Je třeba si všimnout, že o Vašich dětech, není v této výzvě ani slovo, protože o ty  nejde. Aktuálně to potvrzují realizované nákupy v rámci korporace našeho ministra financí. 

Politici rozehráli před lety hru, při které myslí jen na sebe a skupiny, které jim poskytují dostatek prostředků pro další bezstarostný život. Nepamatuji si politika, který by po svém dlouholetém působení na politické scéně naší republiky zchudl. Jedinou výjimkou, byl pan Fišer, někdejší majitel CK Fišer, tomu však ke zchudnutí nepomohli politické kroky, ale nepořádek v jeho společnostech.

Nechcete-li žít, stejně jako já na skládkách, je třeba se ozvat. Je třeba začít něco reálně dělat, protože když se tak nestane, nic jiného nám, ani našim potomkům nezbude. Pak je možné, že to u nás bude vypadat jako zde.

 * udělal jsem pro tyto účely kopii, takže originál zůstal nepoškozen

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | úterý 25.11.2014 7:00 | karma článku: 7,84 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Putin se na okázalé inauguraci ujme dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v...

Žákům v Berlíně se vymkla tiktoková výzva s dušením. Dívka upadla do bezvědomí

7. května 2024  10:03

Na berlínské základní škole Hunsrück ve čtvrti Kreuzberg dva žáci škrtili dívku tak dlouho, až...

Do penze brzy odejde mnoho všeobecných sester, varuje expert na péči o seniory

7. května 2024

Vysíláme Česko stárne. Důchodců přibývá a na trh práce přichází stále méně mladých lidí. Zvládne Česko...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik