Čistá mobilita znovu na scéně. Naposledy na idnes

12. 09. 2016 7:00:07
Tak jako každé pondělí, ani dnes se nevyhneme tématu čisté mobility. Opět, jak je u mne zvykem, se podíváme na další aspekty s ní spojené a to aspekty, které často nejsou zcela zřejmé, jsou však bez diskuze důležité.

Věděli jste například, že Čínská vláda se vážně rozhoduje o zavření až 95% firem vyvíjejících elektrická auta. Často se jedná o startupy, které začaly a realizují projekty se silnou finanční podporou státu.

Jen pro zajímavost, je to ta samá vláda, kterou tak vítáme v tuzemsku, jako zachránce našich ekonomických hodnot. JE to ta, co si najímá tuzemské existenční odborníky na slovo vzaté, aby jim dala peníze na bezhlavé rozhazování a řízení businessu, na který je však hlava potřeba.

Je to vláda, která se ani zdaleka v jiném kapitalismu nevzdává síly své moci spojen se 100% řízením všeho a všech. Podnikáte? NO a co, my Vás zavřeme. Stejně jde i druhý spojenec EU pan Erdogan, kterému nic cizí, není cizí, a proto zabavuje, likviduje, zavírá a k tomu všemu ještě dává podmínky dalším státům spolku, do kterého by tak chtěl patřit, aby ho mohl také vést.

Jsou státy, kde s nečistou mobilitou, resp. se lží s ní spojenou dělají krátký proces. Prostě ji sešrotují a je to. Je tak zajímavé pozorovat a porovnávat postup vedoucí k trestu za lež a záměrné ničení životního prostředí mezi USA a Evropou, nebo ještě lépe Českou republikou.

Zatímco v USA zvažuji o šrotaci všech aut, které koncern VW pod falešnou záminkou ekologie nechal prodávat americkým zákazníkům a náklady a ztráty s ní spojené nechá uhradit koncern VW, tak v Čechách se nejen nechávají vozidla vesele provozovat dál, ale ještě VW žádá, aby si náklad na úpravy a následně i zvýšené náklady na provoz, hradili řidiči sami. Je to prostě krása.

V loňském roce, resp. loňské vánoce, byly největším prodejním trhákem tzv. HOVERBOARDY, které v Čechách nesou různě bizarní názvy jako např. kolonožky apod. I přesto, že jsem měl povědomí o objemech prodeje v zahraničí, jedná se o typ výrobku, který jsem se rozhodl neprodávat. Důvod?

Jsou to nebezpečné hračky!

Zde je na místěi malé vysvětlení. Za nebezpečné nepovažuji ani tak skutečnost, že již po chybě v napájení a nekvalitně vyrobených bateriích, shořelo ve světě několik domů a bytů, či že na tomto typu přístroje byly zaznamenány již 2 smrtelné úrazy (1x UK, a 1x USA), což jsou důvody proč je dovoz, prodej a provoz v několika zemích nelegální, já za skutečné nebezpečí považuji něco zcela jiného.

Nebezpečí je totiž v psychologii a přístupu našeho mozku a tím i nás samotných, k přístroji samotnému a jízdě na něm. Lidský mozek totiž díky vnímání oči, vidí před sebou poměrně bezpečný přístroj, či stroj. Oči vidí dvě kola, desku a dostatečně velkou plochu, na kterou je možné si bezpečně stoupnout.

Což často člověk učiní a je následně překvapen rychlostí, s jakou se ocitne na zemi

Druhé nebezpečí je v přecenění možností stroje. Relativně malá kola (a to včetně těch u největších OFF-ROAD modelů) nezvládnou překážky přejíždět plynule a z toho vyplývají další pády.

Dva integrované gyroskopy, často nevalné kvality, pak způsobují další problémy, protože jejich citlivost je skutečně vysoká a jet například dlouho přímo rovně na lehce nerovném povrchu, není vůbec tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Když jsem zakládal E-MOTION jako prostředek podpory čisté mobility, dal jsem si za úkol nepustit na trh žádný výrobek, který bych já, případně další jezdci osobně neodzkoušeli, a který by byl nebezpečný. Proto HOVERBOARDy na našich stránkách nenaleznete, i když kanceláří a testy prošly.

V první zářijové sobotě jsme v rámci akce STREET FOOD FESTIVAL měli možnost vyzkoušet si před reálným otevřením, zájem návštěvníků o výuku jízdy v připravované ŠKOLE STABILITY A ČISTÉ MOBILITY. Mohu s radostí prohlásit, že takto náročnou sobotu, jsem ani já, ani další 3 vyučující, dlouho nezažili. Za ca 8 hodin času našima rukama prošlo několik set lidí všech věkových kategorií a jízdu na dvoukolém transportéru typu SEGWAY si jako jeden z prvních vyzkoušel jízdu obyvatel blízkého domu seniorů a jak sám říkal, bylo to úžasné, připadal si zase mladý a zdravý.

Kromě elektrických transportérů, však na návštěvníky čekali i kola, koloběžky, skateboardy a další prostředky, a jen se potvrdilo, že limity jsou jen v jezdcích, ne technice.

Zažili jsme krásný den a z komentářů návštěvníků věřím, že jej zažili i oni, dovolím si nasdílet, s dovolením všech zachycených jezdců, několik fotografií v galerii níže. Omluvte prosím sníženou kvalitu obrazu, ale ono učit a fotit zároveň, skutečně není nejjednodušší

Věřím, že 22.9.2016 budou mít stejné pocity i účastníci akce s názvem Slušně bez aut, která se bude konat na Praze 4, konkrétně na adrese Vltavanů 229, kam bylo E-MOTION pozváno.

A na závěr ještě maličkost, a to jak se s jedním z aspektů nebezpečnosti vypořádali v Německu. Bohužel. hlavní rizika zůstala nedotčena.

Tečku za dnešním příspěvkem bude činit oznámení. E-MOTION na blogu iDNES definitivně končí, ale nemusíte se bát, že o další zajímavosti přijdete úplně. Budu psát dál, jen se přesouvám na místo, kde cenzura v podobě zákazů publikace, není-li článek poplatný majiteli a sponzorům, není přítomna. Link na nové rozhraní, je skryt pod tímto textem.

Autor: Michael Rada | pondělí 12.9.2016 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 54x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.07 | Přečteno: 6018 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.41 | Přečteno: 340 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 290 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.59 | Přečteno: 434 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...