Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Týden bez odpadu již dva dny běží

7. 09. 2016 7:00:07
DOufám, že jste si po prázdninových příspěvcích uvědomili, že první zářijový týden probíhá celosvětově ZERO WASTE WEEK, tentokrát zaměřený na plýtvání jídlem. Přes celé prázdniny, jsem Vám každou středu předkládal příklady

a nápady, jak objem odpadu nejen snížit, ale i se mu zcela vyhnout.

A i přesto, že tuzemská media, stejně jako politici na toto téma nereflektují, věřím, že se aktivně celého týdne účastní nejen restaurace a hotely, které se rozhodli aktivně podpořit, ale i další lidé a společnosti, protože zabránit vzniku odpadu může každý z nás.

Podíváme-li se například na domácnosti, zjistíme, že nemalé množství jídla končí v odpadkovém koši a to jen proto, že porce byly příliš velké, či hlad měl moc velké oči. Ovšem je otázkou, proč si to s nedojedeným talířem namířit rovnou k odpadkovému koši.

Zde tedy několik nápadů, jak se dá v domácnosti se zbytky z talířů naložit

Brambory, bramborová kaše, stejně jako rýže, či čočka jsou vynikajícím základem pro placičky. Optimálně jednohubky a jejich pestrosti a fantazii, se skutečně meze nekladou. Většinou stačí jen přidat vejce, trochu mléka, mouku a dochutit dle vlastní chuti. Zbyde-li i maso, lze ho nakrájet, či natrhat na malé kousky a přidat do směsi. Trocha čili omáčky, či barbecue omáčky na grilování dokáží zázrak a když přidáte čerstvě nastrouhaný zázvor a třeba i česnek, myslím, že se budou strávníci brzy ptát, kdy tu dobrotu uděláte znovu.

Omáčky, knedlíky a těstoviny - zde je možné zavítat do kuchyně francouzské, či Italské, ale i té staročeské a udělat si je v druhé vlně v podobě zapečené mísy. Přidáním sýra nezkazíte vůbec nic a ti, kteří mají rádi francouzskou kuchyni v plném rozsahu, mohou zpestřit chuť i bílým vínem.

Tvrdnoucí bílé pečivo je možné proměnit v chuťově zajímavé jednohubky. Postup je poměrně jednoduchý. Nakrájíte pečivo na kousky dle velikosti, kterou považujete za rozumnou. Na pánev dáte olej, přidáte do něj chilli omáčku a do této směsi přidáte nakrájené kousky a osmažíte do zlatova. Alternativně lze kousky "marinované v této směsi" umístit i na pečicí plech, resp. na pečicí papír do trouby a nechat opět upéct do křupava.

Že Vám neříkám nic nového? Že toho znáte mnohem více? To je dobře. Zamyslete si však kdy a jak často takto skutečně postupujete.

To je onen zásadní rozdíl.

Všichni totiž známe a slyšeli jsme a, a, a....

jenže se tím neřídíme a ruka psychologa zvaného odpadové lobby nás nasměruje k nejbližšímu odpadovému koši, kde zbytky našich hostin končí.

To, že by cesta ke koši nemusela být v případě zbytků tou nejkratší, ukazuje i zajímavý produkt a projekt aktuálně umístěný na serveru komunitního financování, jedná se o designový a zároveň funkční doplněk kuchyňské linky.

Jednou z cest, jak to změnit, může být PALEO

Že jste o něm, resp. o ní nikdy neslyšeli? No tak je vidět, že mé blogy nečtete dost dlouho, nebo dosti pozorně. PALEO byla ještě vloni módní "dieta", či spíše způsob stravování. Vychází z latinského výrazu pro pravěký a cílem bylo, jíst co nejvíce potravu, či zachovat složení potraviny a její stav, takový, jaký byl právě v této době. Znamená to například syrovou stravu a to včetně masa. Nepřejídání se. Pohyb nutný, k tomu abych se najedl, či utekl v okamžiku, kdy bych se měl sám stát kořistí.

Důležitou součástí PALEO stylu bylo, nehromadit zásoby.

A zde jsme u toho nejdůležitějšího. U bodu, kterému se jeho důležitost často upírala.

Budeme-li totiž méně "hromadit" bude automaticky docházet i ke generování menšího objemu odpadů. Kromě jiného, si totiž začneme všeho, co jíme vážit.

Jak mnozí z Vás ví, rozhodl jsem se na začátku roku namísto poledního menu, konzumovat Polední Menu a to jen očima. Dnes po téměř 9ti měsících cítím jen výjimečně, třeba jednou za měsíc, potřebu jíst v poledne. Tělo si zvyklo a řekl bych, že jsem i zdravější a spokojenější.

Naopak, najím-li se v poledne, stojí zbytek dne často za starou belu, protože jsem unavený a ospalý.

Z pohledu ZERO WASTE se mi však podařilo, díky důslednosti a výdrži dosáhnout stavu, kdy v průběhu dne není kvůli mně osobně nutné generovat žádný odpad z potravin a to je dobře.

Věřím, že i Vám se podaří v Týdnu Bez Odpadu radikálně snížit objem odpadu a to jak toho potravinářského, tak i dalšího a těším se na Vaše komentáře, popisující Vaši vlastní zkušenost.

Na závěr mi dovolte vyslovit přání, které jsem vyslovil při tvorbě krátkého videa níže. Byl bych totiž rád, abychom Týden Bez Dopadu rozšířili a to třeba na Rok bez Odpadu, či celé století. Potom bychom totiž mohli všichni říci, že budujeme BUDOUCNOST BEZ ODPADŮ, a to by bylo správné.

P.S. kdyby jste měl někdo chuť ocenit mou práci a činnost pěti minutami svého času, můžete mne a mou společnost nominovat v soutěži TOP ODPOVĚDNÝ LEADER 2016 a TOP OPDOVĚDNÁ FIRMA 2016. Děkuji

Autor: Michael Rada | středa 7.9.2016 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 24x

Další články blogera

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Michael Rada

Poslední Přísvěvek iDNES

Vážení čtenáři mého blogu, od 16.9.2014, tedy po dobu přesně dvou let, jste mohli každý den sledovat mé myšlenkové procesy, mou práci, projekty a názory. Po úvodní době svobodného psaní, se čím dál silněji v periodiku ministra

16.9.2016 v 7:00 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 120 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

O stromech trochu příliš populárně

Kniha Petera Wohllebena Tajný život stromů je prý světovým bestsellerem. Pro mě bylo poněkud těžké se do ní začíst, a to pro její pouťově-vyvolavačský tón. Přitom její obsah vůbec není špatný!

23.6.2017 v 8:49 | Karma článku: 6.94 | Přečteno: 182 | Diskuse

Eva Hauserová

EKO a EZO

Pozoruju, že často bývají sdružovány a spojovány činnosti a záležitosti orientované ekologicky a „ezotericky“. To dávám do uvozovek, protože definice ezoterična může být různá. Každopádně: proč se to vůbec děje?

22.6.2017 v 8:17 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 202 | Diskuse

Jan Ferenc

Voda je jen pro někoho

Tancem zhruba ve stovce měst se budou lidé snažit upozornit na nedostatek vody. Nedostatek nikoliv u nás, ale v řadě míst především tzv. třetího světa, kde kvůli němu denně umírají lidé včetně dětí.

21.6.2017 v 16:34 | Karma článku: 8.81 | Přečteno: 393 | Diskuse

Nikola Ptáčková

Rychlá dráha nebude rychle

Tak nám začala oprava Negrelliho viaduktu, paní Müllerová... Jeden by řekl zaplaťbůh, vzhledem k tomu, že viadukt byl uveden do provozu již v roce 1850, ale nešť.

17.6.2017 v 9:31 | Karma článku: 10.57 | Přečteno: 287 | Diskuse

Lucie Hlavinková

Ať žiješ v zajímavých časech!

Existuje prý čínské přísloví, nejhorší kletba, kterou můžete uvrhnout na svoje nepřátele: „Ať žiješ v zajímavých časech!“

15.6.2017 v 14:42 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 524 | Diskuse
Počet článků 732 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 389

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.