Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Týden bez odpadu již dva dny běží

7. 09. 2016 7:00:07
DOufám, že jste si po prázdninových příspěvcích uvědomili, že první zářijový týden probíhá celosvětově ZERO WASTE WEEK, tentokrát zaměřený na plýtvání jídlem. Přes celé prázdniny, jsem Vám každou středu předkládal příklady

a nápady, jak objem odpadu nejen snížit, ale i se mu zcela vyhnout.

A i přesto, že tuzemská media, stejně jako politici na toto téma nereflektují, věřím, že se aktivně celého týdne účastní nejen restaurace a hotely, které se rozhodli aktivně podpořit, ale i další lidé a společnosti, protože zabránit vzniku odpadu může každý z nás.

Podíváme-li se například na domácnosti, zjistíme, že nemalé množství jídla končí v odpadkovém koši a to jen proto, že porce byly příliš velké, či hlad měl moc velké oči. Ovšem je otázkou, proč si to s nedojedeným talířem namířit rovnou k odpadkovému koši.

Zde tedy několik nápadů, jak se dá v domácnosti se zbytky z talířů naložit

Brambory, bramborová kaše, stejně jako rýže, či čočka jsou vynikajícím základem pro placičky. Optimálně jednohubky a jejich pestrosti a fantazii, se skutečně meze nekladou. Většinou stačí jen přidat vejce, trochu mléka, mouku a dochutit dle vlastní chuti. Zbyde-li i maso, lze ho nakrájet, či natrhat na malé kousky a přidat do směsi. Trocha čili omáčky, či barbecue omáčky na grilování dokáží zázrak a když přidáte čerstvě nastrouhaný zázvor a třeba i česnek, myslím, že se budou strávníci brzy ptát, kdy tu dobrotu uděláte znovu.

Omáčky, knedlíky a těstoviny - zde je možné zavítat do kuchyně francouzské, či Italské, ale i té staročeské a udělat si je v druhé vlně v podobě zapečené mísy. Přidáním sýra nezkazíte vůbec nic a ti, kteří mají rádi francouzskou kuchyni v plném rozsahu, mohou zpestřit chuť i bílým vínem.

Tvrdnoucí bílé pečivo je možné proměnit v chuťově zajímavé jednohubky. Postup je poměrně jednoduchý. Nakrájíte pečivo na kousky dle velikosti, kterou považujete za rozumnou. Na pánev dáte olej, přidáte do něj chilli omáčku a do této směsi přidáte nakrájené kousky a osmažíte do zlatova. Alternativně lze kousky "marinované v této směsi" umístit i na pečicí plech, resp. na pečicí papír do trouby a nechat opět upéct do křupava.

Že Vám neříkám nic nového? Že toho znáte mnohem více? To je dobře. Zamyslete si však kdy a jak často takto skutečně postupujete.

To je onen zásadní rozdíl.

Všichni totiž známe a slyšeli jsme a, a, a....

jenže se tím neřídíme a ruka psychologa zvaného odpadové lobby nás nasměruje k nejbližšímu odpadovému koši, kde zbytky našich hostin končí.

To, že by cesta ke koši nemusela být v případě zbytků tou nejkratší, ukazuje i zajímavý produkt a projekt aktuálně umístěný na serveru komunitního financování, jedná se o designový a zároveň funkční doplněk kuchyňské linky.

Jednou z cest, jak to změnit, může být PALEO

Že jste o něm, resp. o ní nikdy neslyšeli? No tak je vidět, že mé blogy nečtete dost dlouho, nebo dosti pozorně. PALEO byla ještě vloni módní "dieta", či spíše způsob stravování. Vychází z latinského výrazu pro pravěký a cílem bylo, jíst co nejvíce potravu, či zachovat složení potraviny a její stav, takový, jaký byl právě v této době. Znamená to například syrovou stravu a to včetně masa. Nepřejídání se. Pohyb nutný, k tomu abych se najedl, či utekl v okamžiku, kdy bych se měl sám stát kořistí.

Důležitou součástí PALEO stylu bylo, nehromadit zásoby.

A zde jsme u toho nejdůležitějšího. U bodu, kterému se jeho důležitost často upírala.

Budeme-li totiž méně "hromadit" bude automaticky docházet i ke generování menšího objemu odpadů. Kromě jiného, si totiž začneme všeho, co jíme vážit.

Jak mnozí z Vás ví, rozhodl jsem se na začátku roku namísto poledního menu, konzumovat Polední Menu a to jen očima. Dnes po téměř 9ti měsících cítím jen výjimečně, třeba jednou za měsíc, potřebu jíst v poledne. Tělo si zvyklo a řekl bych, že jsem i zdravější a spokojenější.

Naopak, najím-li se v poledne, stojí zbytek dne často za starou belu, protože jsem unavený a ospalý.

Z pohledu ZERO WASTE se mi však podařilo, díky důslednosti a výdrži dosáhnout stavu, kdy v průběhu dne není kvůli mně osobně nutné generovat žádný odpad z potravin a to je dobře.

Věřím, že i Vám se podaří v Týdnu Bez Odpadu radikálně snížit objem odpadu a to jak toho potravinářského, tak i dalšího a těším se na Vaše komentáře, popisující Vaši vlastní zkušenost.

Na závěr mi dovolte vyslovit přání, které jsem vyslovil při tvorbě krátkého videa níže. Byl bych totiž rád, abychom Týden Bez Dopadu rozšířili a to třeba na Rok bez Odpadu, či celé století. Potom bychom totiž mohli všichni říci, že budujeme BUDOUCNOST BEZ ODPADŮ, a to by bylo správné.

P.S. kdyby jste měl někdo chuť ocenit mou práci a činnost pěti minutami svého času, můžete mne a mou společnost nominovat v soutěži TOP ODPOVĚDNÝ LEADER 2016 a TOP OPDOVĚDNÁ FIRMA 2016. Děkuji

Autor: Michael Rada | středa 7.9.2016 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 25x

Další články blogera

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

David Evan

Jak si Lubomír Zaorálek povídal o budoucnosti a soběstačnosti českého zemědělství

Nový volební lídr za ČSSD Lubomír Zaorálek využil žní, aby si popovídal o budoucnosti českého zemědělství a naší soběstačnosti. Možná se dostal i na to, že část české úrody končí v zahraničí, konkrétně třeba v Německu...

7.8.2017 v 20:19 | Karma článku: 33.89 | Přečteno: 2273 | Diskuse

Jan Ferenc

Prší a přitom máme sucho. Proč?

Česká vláda má v rukou materiál pro boj se suchem. Uvažuje třeba o návratu řek do původních koryt nebo podpoře biozemědělství. „A pak bude víc pršet?“ zeptal by se ten, kdo o suchu ví jen málo. O množství srážek ale až tak nejde.

7.8.2017 v 12:02 | Karma článku: 42.63 | Přečteno: 6347 | Diskuse

Jan Tichý

Panelstory a rorýsi

Rorýs, pták, co furt lítá a velmi rychle a mouchy polyká za letu. Prý je to pták vzácný. V našem paneláku vzácný není a máme tu rorýsů poměrně početné hejno.

6.8.2017 v 18:53 | Karma článku: 16.11 | Přečteno: 381 | Diskuse

Karel Krejza

Když modrá přebarví zelenou. Být ekologický není volba, ale povinnost

Také si občas kladete otázku, proč se starat o životní prostředí? Nemusíte být Zeleným, abyste se choval zeleně, chce to jen zdravý rozum a uvědomit si, že když se ztratíte na přechodu pro chodce,

1.8.2017 v 8:25 | Karma článku: 9.59 | Přečteno: 291 | Diskuse

Vladimír Zeman

Majstrštik pana ministra Brabce.

Zachránit na poslední chvíli naší republiku před totálním vyschnutím, to se jen tak někomu nepodaří, rozhodně ne žádné minulé vládě. Pan ministr přivolal déšť. Od premiéra se mu určitě dostane pochvaly.

28.7.2017 v 9:48 | Karma článku: 23.98 | Přečteno: 732 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 390

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.