Roztříštěná hlava boha rozumu

14. 08. 2016 7:00:07
Tak zahynul další z bohů. Neměl jméno a tak říkali mu rozum. Byl jiný. Nechtěl ovládat, ale spolupracovat. Nechtěl býti milován, jen respektován. Nechtěl býti nesmrtelný, jen mít možnost ulehnout do trávy a chvíli spát. Už není.

Ptáti se budu, nechci zůstat bez odpovědi, otázku položí si sama, tak je i na ní aby odpověděla. Snad „Rybička“ předznamenáním byla všeho, nejen ladnosti pohybů a lásky k vodě a ke koupelím. Snad i obtížnost polapení a udržení je v jádru skryto. Krátká byla doba poznávání, ještě kratší doba loučení, nemám odpovědí, krom těch mých vlastních.


Mít rád, já vždy chtěl dáti vše, sebe sama i tisíce dalších věcí, splnit všechna přání, a chybou je zřejmě tento přístup, nevím. Necítím zášť jen velké zklamání, jsem nudným partnerem se svou vážnou hudbou, abstinentstvím, nekuřáctvím, svou touhou po milování, po kráse milování, po tom býti jen spolu.


Jsem těžkým kamenem snad
jenž na krk váže si
ten kdo chce mne milovat
kamenem bez srdce?
srdcem z kamene

co značí všechna tato slova, co naznačiti mají mně samému, a mým myšlenkám a mým činům a dění kolem mne a nade mnou, a chtění poslouchat a chtění mluvit a vnímat východ slunce jako otevření očí a západ zase jak zavírající se kvítek růže rozkvetlé v odpoledním slunci pro krásu sebe sama.

Není jen účelnosti nutnost je hledat krásu samu o sobě, nebát se vyrazit do přírody, do ulic města a poslouchat hovory nejenom ty lidské, nýbrž hovory strojů, domů, stromů zatížených smogem, a oken vpouštějích do místnosti přiměřenou dávku slunce.

Jen část modrého obdelníku oblohy mohu vidět ze svého místa v kanceláři, jen kousek který říká mi jak tam za okny zakrytými mříží vlastně je. Kapky deště padající shůry mohu si snadno splést s pláčem holubů, či svitem hvězd který třpytí se jak kapky rosy na trávě.

Já realistou jsem světa za zrcadlem a ve vlastní duši pokouším se najít skutečné já, ale vzdalujeme se od sebe a odpuzujeme se stejnými póly, dojít zase na začátek, jako kdysi a dojíti cesty po které možné by bylo se zase vydat.

Není konce to jen my si namlouváme, že něco jako konec existuje a snažíme se ho upevnit do pevných hranic našeho pochopení, je to však naprosto nemožné a nesmyslné hlavně.

Hlavně zbraní trčící z oken a vybojovat chtějí si svobodu, ale bez práce na poli nebude chleba, a bez chleba není svobody nikdy, zůstanou tak žebráky kteří s rukou nataženou pomáhají milodárci od jeho peněženky, která rychle ztratí se v davu.

Děti od malička naučené že krást je lepší než pracovat, těžko společnost převychová, společnost ve které se říkalo a někde stále ještě říká se Kdo nekrade okrádá rodinu, tahle společnost?

Chce to vůbec?

Na koho by pak sváděla svou nestabilitu.

Autor: Michael Rada | neděle 14.8.2016 7:00 | karma článku: 10.71 | přečteno: 183x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.55 | Přečteno: 176 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 189 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.87 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 184 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.35 | Přečteno: 437 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...