Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čistá mobilita - počtvrté prázdninová

Z Vašich reakcí zjišťuji, že jste se s čistou mobilitou již měli možnost setkat a mnozí z Vás, si ji měli i možnost vyzkoušet. Ať na prázdninových firemních akcích, při procházkách lesem, či podél vody, či prostě při jízdě autem.

Je vynikající, že možností stále přibývá a tak tomu bude i do budoucna. Například v Plzni, v brownfieldu papíren, v místech kde zatím hučela a smrděla motokárová dráha, bude již v blízké době možné si prostředky osobní elektromobility vyzkoušet na vlastí kůži a nejenom to.

Areál bývalých papíren se z mrtvého místa stále více a více přeměňuje na místo pro nový život.

Pokud jsem dobře informován, bude na stejném místě otevřena i půjčovna pro ty, kdo zvládnou jízdu a získají osvědčení jezdce. Jsem sám zvědav, co na nás bude ještě čekat

Areál je u řeky a proto si dovolím navázat stejným živlem a představit Vám vůz, který ačkoli není žádnou novinkou, měl již před několika lety nejen plného autopilota, ale i schopnost jízdy jak na souši a na vodě, ale i pod vodní hladinou.

Když jsme u automobilů a jejich motorů, myslím že zajímavou zprávou by pro čistou mobilitu mohlo být i to, že společnost HONDA vyvinula a představila hybridní motor bez těžkých vzácných kovů a to by mohlo napomoci ekologičtější výrobě vozidel tohoto typu.

Jsme-li u hybridů, pak určitě k zajímavým alternativám blízké budoucnosti mohou patřit vozidla na vodík. Zatímco jeho výroba byla do současnosti komplikovanější a finančně náročná, je dobré zjistit, že nový startup představil řešení, kde k výrobě stačí jen dva komponenty - SLUNCE A VODA. Osvědčí-li se tato metoda jako funkční, mohla by vozidla namísto solárních panelů na kapotě, které jsou 20 let po představení fotovoltaických modulů tak běžné, mít na kapotě ještě zásobníky na vodu a zvýšit tak objem vyrobené energie pro provoz.

Mluvíme-li o pohonech, či energii, myslím, že stojí za to zaskočit i k sousedům, konkrétně k něm jižním, tedy do Rakouska. Tam totiž tři bratři vyvinuli a úspěšně otestovali nový typ baterie s větší kapacitou, výrazně kratší dobou nabíjení a větší odolností. Jejich vynález je tak dobrý, že skok z garáže do standardní výroby se rozhodli zainvestovat i investoři a to částku 10.000.000 EUR na výstavbu továrny, kde se budou tyto baterie vyrábět.

Při této informaci o úspěšném evropském startupu mi to nedá, abych nezmínil článek týkající se startupů v Číně. Zde totiž vláda financuje výstavbu inkubátorů a startupových center a tyto zůstávají prázdná. Myslím, že vláda zapomněla, že doménou obyvatel země středu není vymýšlení vlastních nápadů, ale kopírování těch existujících a to se lépe dělá ve stínu, než na očích veřejnosti.

¨Názvem Evoluce Revoluce, by se mohl nazvat krásný koncept elektrického motocyklu elegantně spojujícího dopravu osob a nákladu. Je to řešení, které jistě patří do našeho přehledu, a proto Vám jej nemohu zatajit.

Ačkoli se v následující zprávě nemluví o čisté mobilitě, je nutné ji zmínit. Ta špinavá je totiž nejen, že podporována mnohými politiky a státními zaměstnanci v duchu přihraj lobbistovy business, on ti přihraje do kasičky pár melounků, ale je vidět i snaha dostávat stále více.

Krásným příkladem jsou pravidelné obměny vozových parků, například toho policejního, kde na konci řetězce, jsou po dvou letech vozidla vhodná do šrotu. Věci jako údržba, smysluplné použití, či opatrnost, jsou zde totiž deklarovány jako výsměch. Kromě jiného si myslím, že je to proto, že vše je dáváno zadarmo a proto není důvodu si toho vážit.

V celé naší republice se obnovují nádražní a kolejová infrastruktura a to i přesto, že počet lidí využívajících vlakové spojení klesá. Důvodem je často "nízká kompatibilita" hlavně státních drah s požadavky moderního cestujícího.

Jako velmi zajímavý mi proto připadá koncept osobní mobility právě na kolejích.

Přeji Vám krásný den, efektivní pracovní týden a pro ty z Vás, kdo mají dovolenou, i mnoho klidu a pohody při jejím užívání, třeba i s čistou mobilitou, a budete-li mít cestu do Plzně, zastavte se, vždy si rád popovídám a nechám ochutnat, jak čistá mobilita chutná.

Autor: Michael Rada | pondělí 25.7.2016 7:00 | karma článku: 11,70 | přečteno: 98x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik