Číštění a purifikace vody. 6+1x bez chemie a technologií

29. 07. 2016 7:00:07
Skutečnost, že pitné vody je čím dál méně si mnozí neuvědomují, ale brzy budou. Skutečnost, že vodu do našich kohoutků je nutné draze čistit, nám v každém letáku připomínají vodárenské společnosti, abychom věděli, proč platíme

čím dál víc.

Ovšem projdete-li se kolem čistíren a úpraven vody zjistíte, že kromě zápachu nezjistíte nic.

Máte-li však možnost se podívat dovnitř a být například po nějakou dobu zaměstnancem, nestačíte se divit. Efektivita práce nízká, nikdo se nepředře a zájem na udržení špatného stavu podstatně vyšší, než zájem na jeho zlepšení, či snad dokonce modernizaci.

Prostředky se vesele odvádí matkám do zahraničí, aby se mohlo plakat nad nedostatkem financí a žádat o další dotace a zvyšovat ceny, jak jsem uvedl v úvodu.

Dnes se tedy pojďme podívat, zda-li je možné vodu čistit i bez pomoci nadnárodních gigantů, jejichž cílem není dostatek čisté vody, ale čistý profit.

Zde je tedy 6 cest jak na to

1) KAKTUSY

Ať to zní sebevíc šíleně, obsahují kaktusy ve svém těle látku, která velice účinně dokáže vyčistit vodu od arsenu a dalších toxických látek. Způsob, jakým jsou nečistoty odstraněny je jednoduchý. S vnitřkem kaktusu, tedy s aktivní látkou, povaříte znečištěnou vodu a po tomto procesu zůstane na hladině vrstva, kterou lze snadno odstranit a s ní i nečistoty a toxiny.

A říkáte-li si, že by se u nás kaktusům nedařilo, nebyl bych si tak jistý. Při průjezdy vilovou čtvrtí v Plzni na Bílé hoře, jej jich totiž plná zahrada.

2) PINIOVÉ VĚTVE

S další metodou přišli vědci a pracovníci MIT, jednoho z nejznámějších technologických institutů světa. Ti totiž zjistili, že budete-li lít například vodu z jezera, řeky, či jiného přírodního zdroje, dokáží póry v piniovém dřevu a jehličí odfiltrovat až 99,9% E-COLI bakterií, které jsou často příčinou zažívacích problémů

Bohužel se mi nepodařilo zjistit, zda-li stejně efektivní, je i některý z tuzemských jehličnanů, ale snad nám do komentáře někdo na tuto otázku dokáže zodpovědět.

3) Semena stromu MOLINGA OLEIFERA

Akademičtí pracovníci Botswanské Uppsala Univerzity zjistili, že již malé množství proteinu obsaženého v semenech této rostliny dokáže velice účinně vázat nečistoty a to až na molekulární úrovni. Zjištění je výsledkem dlouholetého výzkumu, kdy se tato africká země snaží zajistit co nejefektivnější přírodní metodu na čištění vody a tím o ozdravování vlastních obyvatel, kteří v mnoha případech neumírají jen žízní, ale právě otravou při pití ze znečištěných vodních zdrojů

4) CILANTRO

Jestliže Vám ani tento název nic neříká, nezoufejte, myslím, že jeho české synonymum, které zní KORIANDR, Vám bude již bližší. Tato oblíbená bylina, rostoucí nejen na policích supermarketů, ale i v přírodě a to i t divoké, vykazuje na mikroskopické úrovni zvláštní strukturu vnější stěny. Právě jakási jednostranná poréznost pak umožňuje velice efektivně filtrovat těžké kovy a další látky a to bez drahých procesů a přípravků na bázi uhlíku

5) ŘASY A BAKTERIE

Poměrně častým prvkem znečišťujícím zdroje pitné vody je arsen, který ve větších dávkách je smrtelně jedovatý. O to zajímavější pro vědce je zjištění, že se proti němu nachází obrana přímo ve vodě, resp. v "obyvatelích" vodních ploch, konkrétně pak v řasách a bakteriích. Tyto totiž, jsou-li vystavené slunečnímu svitu spouští reakci podobnou té v aktivním uhlíku, která dokáže jedy eliminovat.

Možná, že je na čase začít hledět i na další obyvatele planety a je to jedno, zda-li rostliného, či živočišného původu jinak, než jen jako na nepřítele, případně odpad.

6) KERAMICKÉ KVĚTINÁČE

Poslední položkou dnešního přehledu je věc, kterou pravděpodobně máme doma všichni a vůbec by nás nenapadlo, na ni myslet jinak než jako na "obal" našich domácích květin. A přesto, přírodně porózní keramika je velice efektivním vodním filtrem a i přesto, že jsou výsledky projektu prokazatelné do té míry, že je podporuje i UNICEF, na českých luzích a hájích, dvorcích a půdách, ale i na skládkách a v popelnicích leží velké množství této vzácné suroviny a to bez užitku, či pouze určené k zahrabání na skládkách.

V Kambodži, kde byl pilotní projekt odstartován, se dosáhlo zavedením keramických filtrů, snížit objem nemocí zažívacího ústrojí o neuvěřitelných 50% a zjištěno bylo mimo jiné i to, že tyto filtry odfiltrují až 99% bakterií E-COLI.

+1) BANÁNOVÉ SLUPKY

Posledním příspěvkem je informace o tom, že čistící účinky mají i banánové slupky. Nejenom, že na sebe váží těžké kovy, ale mohou být bez ztráty této vlastnosti použity až 11x po sobě a to je výsledek, který je více než zajímavý.

Všechny zprávy mají mnoho společného, ukazují, že řešení existuje i jinde. Indikují absenci nutnosti výroby drahých a nákladných technologií a filtrů, když se zde nacházejí ty přírodní a zadarmo. Další shodou je, že kromě jiného, s žádným nepřišel některý z předních vodárenských hráčů.

Důvod je prostý. Zhoršující se kvalita vody = rovná se jejich zvyšující se zisky, tak proč by se snažili něco změnit, to by přeci neodpovídalo business plánům a ekonomickým ukazatelům, které jsou přednější než ochrana jakési blbé vody, stejně všichni pijí pivo.

Autor: Michael Rada | pátek 29.7.2016 7:00 | karma článku: 14.04 | přečteno: 367x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...