Elektrická chůze je také E-motion

7. 01. 2016 7:00:07
V minulém roce jsem Vám předkládal opakovaně články týkající se jízdy na elektrických osobních transportérech vybavených gyroskopem a elektromobility jejím širším měřítku. Opakované komentáře podotýkaly, že je lepší chodit a tak

tu máme výrobek, který spojuje jedno s druhým, tedy chůzi s efektivitou využití elektromotoru.

Pro začátek však připomenutí. I když jízda na elektrických jednokolkách v podání zkušených jezdců vypadá jako největší havaj a lenost, vězte, že při jízdě pracují nejen intenzivně všechny svalové skupiny a to hlavně od pasu dolů, ale neustále se trénuje i mozek, který je řídícím stabilizačním prvkem schopným reagovat právě citlivým přenášením váhy, které je o mnoho citlivější než na jaké jsme zvyklý při běžném pohybu, či sportu.

Nyní však k avizované novince, tato se jmenuje LOPIFIT a byla vyvinuta v Holandsku.

LOPIFIT je kombinace běžeckého pásu, jak ho známe z posiloven a některých domácností, koloběžky a kola.

Holandský vynálezce pan Bruin Bergmeester, který je zároveň výrobcem spojil své vášně a vyvinul produkt vhodný jistě nejenom pro rovné Holandsko, ale i pro další destinace

První co Vás jistě zaujme je délka celého LOPFITu. Tato je dána skutečnosti, že pro pohodlnou chůzi je nutné mít k dispozici prostor minimálně 90 cm a právě těchto 90 cm natahuje celou konstrukci do nezvyklé délky úctihodných 2,3 m.

Vpředu je integrováno velké kolo, stejně jako u cestovních, či závodních koloběžek a to z důvodů většího komfortu jezdce. Vzadu je pak malé kolo s motorem a baterií, umístěnou nad ním. No a mezitím běžecký pás.

Všimněte si pravé a levé brzdy. Každá totiž slouží k něčemu jinému. Zatímco ta pravá brzdí kola, vypíná levá běžecký pás, což je důležité nejen při jízdě z kopce.

Maximální udávané rychlost byla stanovena s ohledem na Holandské zákony na 24 km/h (to totiž ještě nemusíte mít helmu). Vsadím se však, že z kopce dokáže LOPIFIT jet podstatně rychleji, přeci jen jeho masa je značná.

Co se týče dojezdu na bateriový pohon, tento by měl dosahovat až 55 km.

LOPIFIT má šest převodových stupňů a jeho nosnost je 136 kg. Délka nabíjení baterie jsou 4 hodiny.

Už nyní se těším, až budu moci LOPIFIT vyzkoušet a hlavně jsem zvědav, co na něj budou říkat ti samí lidé, kteří mne při našem setkání přesvědčovali, že je chůze lepší než jízda na elektrické jednokolce. Nyní mne totiž budou moci přesvědčovat i během společné jízdy/chůze kde však v jejím závěru budeme třeba i o 20 km dál než tam, kde jsme ji začali, pak pochopí i oni, proč hovořím o efektivitě E-MOTION.

P.S. V úplném závěru mi dovolte zmínit ještě jeden, podobný koncept, tentokrát pocházející z USA. Ta se však jeho vynálezce nezabýval možností chůzi zefektivnit, ale vytvořit z koloběžky posilovací stroj a proto na "běžný rám" umístil běhací pás poháněný jen a pouze silou lidských nohou, resp. chůze, či běhu, které uživatelé zvolí. Více na videu níže

P.P.S. strašně mne zajímá, jak se k otázce LOPIFITu postaví legislativa v jednotlivých zemích. Protože zákázat chůzi, si ještě v žádné zemi její zákonodárci nedovolili.

P.P.P.S. Protože jedno téma přináší stále další a další inspiraci, zakončíme tu dnešní Klubem Kráčejících Kol (KKK). Koncept a produkt pochází z Japonska.

Autor: Michael Rada | čtvrtek 7.1.2016 7:00 | karma článku: 9.76 | přečteno: 710x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...