400.000.000 Kč - jak dokáže zrychlit změnu

2. 03. 2016 7:00:07
Jak jsem zmiňoval ve svém příspěvku z 2.7.2015, rozhodli se tuzemští úředníci přesunout dotační program PREVENCE VZNIKU ODPADU až do druhého kola. S ohledem na reakce, které jsem obdržel do e-mailu, doplním co by bylo možné udělat

za částku, která naše úředníky nestojí ani za čas na její nabídnutí.

400.000.000 je vysoká částka a pro mnohé suma, které nikdy prací nedosáhnou. Pro jiné včetně ministra financí, je to jen roční dividenda v jedné z mnoha jeho vlastních společností, prostě drobnost.

Připadá mi, že úředníci, kteří rozhodli o odsunu evropského dotačního programuPREVENCE VZNIKU ODPADU, přemýšlí spíše jako ministr financí. Takovými drobáky se přeci není třeba zabývat. Tomu odpovídalo i zdůvodnění odsunu, tedy NEPŘIPRAVENOST TRHU.

To že připraven je, a na trhu již existují jedinci i společnosti, které nečekaly na dotace, ale prevenci vzniku odpadu již aplikují a žijí jí, jsem již psal v blogu zmíněném v perexu, ovšem co jsem neudělal, a udělám nyní, bude předložení malého výčtu možností, které by investice této částky, resp. její rozdělení mohlo přinést a to okamžitě, bez prodlevy.

  1. projekty věnující se druhotnému zužitkování oblečení, by se mohly rozšířit z Prahy i do dalších oblastí a tyto systémově vykrýt a to nejenom sběrem, ale i transparentním rozdělením a zužitkováním. Navíc by tento objem umožnil vytvoření koncepčního logistického řetězce včetně skladu a rozšíření výrobních kapacit tak, aby se z lokálního, stal program národní.
  2. projekty věnující se zužitkování biomasy, by mohly nejen decentralizovat rozmístění biokompostérů, ale mohly by se úspěšně aplikovat i v prostředích, kde na ně zatím nikdo ani nepomyslel, ve školách, úřadech, restauracích, ale i nových, či starých továrnách.
  3. Projekty eliminující narůstající objem odpadových nádob pro odevzdávání surovin zdarma a jejich systémové nahrazení prostorem, v němž by došlo k dělení zisku s těmi, kdož by danou surovinu donesli, dovezli, či jinak fyzicky dodali a to i na větší vzdálenost.
  4. Projekty umožňující eliminaci ČERNÝCH SKVRN NA TVÁŘI MĚST a oživení prostor, které tyto skvrny skrývají.

Kromě jiného by část peněz šla použít i na smysluplnou kampaň ukazující, že prevence vzniku odpadu je nejen možná, ale i ekonomicky výhodnější než následné zpracování odpadu.

V loňském roce zveřejnila iDnes článek s názvem Česko má nejvíce opilých dětí v Evropě. Čtvrtina jich pije pravidelně. Vychovávání drogově závislých je u nás, jak se zdá z diskuze, naprosto normálním stavem, vždyť o nic nejde.

Z mého pohledu je však právě stávající stav tvorbou odpadu a to jak sociálního, tak i procesního. Odpadu, kterému by šlo předcházet, kdyby byla politická i lidská vůle.

Namísto přibývajících kusů stáda alkoholiků a lidí, kteří bez denní dávky se jen těžko dokáží soustředit, či dokonce vykonat jakoukoli činnost, by mohl místo odpadlíků opět vyrůstat z Čechů národ sebevědomých lidí, jedinců, kteří se nebojí říci svůj názor a stát si za ním, i když jim ostatní budou tvrdit že nejsou COOL.

Každá vypitá krabice, PETka, či skleněná lahev se stává hned odpadem, stejně jako jednorázové kelímky, pozvracené oblečení a další následky pitek. Ty největší odpadní orgie se konají v mozcích, kde i jednorázové zalití alkoholem (zvané) ochutnávka, má pozitivní vliv na počet zabitých aktivních mozkových buněk.

Ale zpátky k oněm 400.000.000 Kč a jejich využití. Nemyslím, že reklama by byla vhodným způsobem útraty, zapadne totiž v davu jiných a podstatně atraktivnějších třeba RUM za 40 apod. Co by se mělo dělat je nahradit RECYKLAČNÍ (často záměrně zavádějící workshopy) těmi, které ukazují, skutečnost a to i přesto, že tato není tak krásně barevná a podaná na lesklém papíru, u kterého není opomenuto zmínit, že je z recyklovaného materiálu (i když objem recyklátu se drží pod 5%) pro dosažení onoho lesku.

Ne, myslím tím například workshopy ukazující, že lidé, mladí i staří a to bez rozdílu, mohou začít podnikat, tak jak se třeba děje v iniciativě www.muzespodnikat,cz, či při reálných workshopech, kde věci, jež ztratily pro někoho svůj smysl a možná i krásu, tento a tuto získávají pro někoho jiného a on, či ona příspěvkem své vlastní práce získá věc podstatně vyšší hodnoty, než byla ta původní, případně ekonomická

400.000.000 je částka, která by pomohla nejen prevenci vzniku odpadu dostat do mnoha více hlav a životů, ale i by podpořila projekty, které na rozdíl od politických řečí, způsobují skutečnou, fyzickou a reálnou změnu, po které je SVĚT ZASE ČISTĚJŠÍ.

A myslí-li si úředníci, že není v tuzemsku nikdo, kdo se prevencí vzniku odpadu zabývá, věřím, že je tento článek vyvede z omylu, protože lidé tu jsou, výsledky práce také a jediné co možná tito nemají, je natažená ruka, či množství "odborníků a právníků" kteří najdou dostatek skulinek a kapes, které je třeba naplnit, aby další dotace optimálně v jejich nedělené podobě, skončily na účtech jediné firmy, která například jen obrovskou shodou náhod patří právě ministrovi financí, který tyto úředníky za státních peněz platí a ty nepohodlné obměňuje za ty pohodlnější, kteří se nebojí říct ANO pane Ministře.

Na závěr si však nechám skutečný důvod faktického „zadržení dotace“ – ČESKO JE ZEMÍ SKLÁDEK A PREVENCE VNIKU ODPADU BY SAHALA NA PROFIT TĚM, KDOŽ Z NICH A ROSTOUCÍHO MNOŽSTVÍ GENEROVANÉHO ODPADU ZVYŠUJÍ SVŮJ VLASTNÍ BLAHOBYT A OBJEMY PROSTŘEDKŮ UKLÁDANÝCH CÍLENĚ MIMO ÚZEMÍ NAŠÍ REPUBLIKY.

P.S. i nadále však můžeme s odpadem zacházet jako v Paříži nebo jako na vesmírné stanici

P.P.S. Naši úředníci namísto rozdávání, raději shromažďují a tak těm co žijí s odpadu a plýtvání přihodili letos další bonus, jako odměnu za jejich dobré služby.

Autor: Michael Rada | středa 2.3.2016 7:00 | karma článku: 10.46 | přečteno: 257x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 734 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 413

Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...